Biała kiełbasa - niezbędna na Wielkanoc i nie tylko
Na polskich stołach w okresie Wielkanocy nie może zabraknąć serwowanych w różnej postaci jaj. I choć to właśnie jajka najbardziej kojarzą się z wielkanocną ucztą, jest jeszcze jeden przysmak, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego śniadania. Mowa oczywiście o białej kiełbasie. Serwowana z chrzanem, a może dodana do żurku? Opcji jest wiele, gdyż biała kiełbasa dobrze smakuje w połączeniu z wieloma różnymi składnikami. Z tego powodu nie tylko sprawdza się w Wielkanoc, ale i na co dzień.
Dania z białą kiełbasą w roli głównej
Białą kiełbasę w zależności od preferencji można gotować, smażyć lub zapiekać. W każdej tej wersji może smakować oryginalnie, ale warto pamiętać, że jej smak nie zależy wyłącznie od sposobu przyrządzenia. Największe znaczenie ma jej jakość, która wśród dostępnych na sklepowych półkach mięs budzi wiele wątpliwości. Aby cieszyć się wysoką jakością kiełbasy, warto kupować ją u sprawdzonych producentów, którzy oferują naturalne wędliny i tradycyjne kiełbasy bez sztucznych dodatków.
Do czego można wykorzystać białą kiełbasę? Oto kilka pomysłów.
- Biała kiełbasa może być zarówno podstawowym składnikiem dania, jak i również jego dodatkiem. Dobrym przykładem są zupy. Na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście żurek, ale oprócz niego biała kiełbasa pasuje też np. do kapuśniaku.
- Ugotowana biała kiełbasa najlepiej smakuje podawana z sosem chrzanowym lub ćwikłą. W takiej wersji może być jednym z pomysłów na kolację.
- Jeśli smażona, to tylko w duecie z cebulką. Dobrym rozwiązaniem może być też usmażenie kiełbasy z wcześniej przygotowaną konfiturą cebulową.
- Ciekawą wariacją smakową jest też połączenie białej kiełbasy, miodu i piwa. Najpierw podsmażona, a później duszona w takim sosie smakuje oryginalnie, a serwowana z ziemniakami może być jednym z pomysłów na codzienny obiad.
- Alternatywą dla smażenia kiełbasy na patelni, będzie jej upieczenie, również w towarzystwie cebuli. Ponadto białą kiełbasę można zapiekać w sosie śmietanowym z ziemniakami i serem lub ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem.