Telefon   24 231 83 33

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Tradycyjne kiełbasy

Wbrew popularnym opiniom to nie wódka, a tradycyjna kiełbasa jest polskim znakiem rozpoznawczym na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez niej żurek czy bigos, żaden grill nie odbędzie się bez skwierczącej na ruszcie kiełbasy. Znanych jest wiele jej odsłon: wędzona, surowa, dojrzewająca, parzona, pieczona.

Polska słynie z jej produkcji od XIV wieku, choć na stołach naszych przodków zagościła o wiele wcześniej. Podobno kucharz szlachecki musiał znać 12 sposobów przyrządzania kiełbasy, z kolei pański musiał wykazać się wiedzą i znać ich nawet 24. Można w tym miejscu wspomnieć o kuchmistrzu Wereszczaku, którego krojona w talarki, podawana z ostrym sosem i jedzona łyżkami kiełbasa „na wereszczaku” zrodziła na dworze Augusta III przysłowie: „za króla Sasa łyżką kiełbasa”.

Tradycyjna kiełbasa to solone mięso wieprzowe i przyprawy. I taką właśnie produkujemy. Wykorzystujemy tylko mięso najlepszej jakości, dlatego w naszej kuchni nie ma miejsca na sztuczne dodatki. Powód jest prosty – przy tak dobrych składnikach najzwyczajniej w świecie są zbędne.

W ofercie mamy takie kiełbasy jak:

  • kiełbasa biała,
  • kiełbasa krakowska,
  • kiełbasa parówkowa,
  • kiełbasa podwawelska,
  • kiełbasa toruńska,
  • kiełbasa żywiecka.


Skorzystaj z naszej oferty i spróbuj, jak smakuje tradycja!

 

zestaw kiełbas

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.