adress icon Wincentego Witosa 5, 09-414 Brudzeń Duży

Telefon 24 231 83 33

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Tradycyjne kiełbasy na bazie mięsa wieprzowego i przypraw

Wbrew popularnym opiniom to nie wódka, a tradycyjna kiełbasa jest polskim znakiem rozpoznawczym na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez niej żurek czy bigos. Co więcej, żaden grill nie odbędzie się bez skwierczącej na ruszcie kiełbasy. Znana i lubiana jest pod wieloma postaciami: wędzona, surowa, dojrzewająca, parzona, pieczona.

Polska słynie z jej produkcji od XIV wieku, choć na stołach naszych przodków zagościła wiele lat wcześniej. Podobno kucharz szlachecki musiał znać 12 sposobów przyrządzania kiełbasy, z kolei pański musiał wykazać się dużo szerszą wiedzą i znać ich nawet 24. W tym miejscu chcemy wspomnieć o kuchmistrzu Wereszczaku, którego krojona w talarki, podawana z ostrym sosem i jedzona łyżkami kiełbasa „na wereszczaku” zrodziła na dworze Augusta III przysłowie: „za króla Sasa łyżką kiełbasa”.

Co proponujemy?

Tradycyjna kiełbasa to solone mięso wieprzowe i przyprawy. I w takiej wersji właśnie ją produkujemy. Do wykonania tego rodzaju wyrobów wykorzystujemy tylko najlepszej jakości mięso. W naszej kuchni nie ma miejsca na sztuczne dodatki. Powód jest prosty – podobnie jak przy produkcji wędlin naturalnych stosujemy wysokiej jakości, dobre składniki, które sprawiają, że wszelkie sztuczne dodatki są zbędne.

W ofercie znajdują się kiełbasy takie jak:

  • kiełbasa biała,
  • kiełbasa krakowska,
  • kiełbasa parówkowa,
  • kiełbasa podwawelska,
  • kiełbasa toruńska,
  • kiełbasa żywiecka.

Skorzystaj z przygotowanej oferty i sprawdź, jak smakuje tradycja!

zestaw kiełbas