adress icon Wincentego Witosa 5, 09-414 Brudzeń Duży

Telefon 24 231 83 33

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czym charakteryzuje się dobra masarnia?

Osoby sięgające po wyroby masarskie doceniają przede wszystkim ich smak, czyli oceniają efekt końcowy, na powstanie którego składa się co najmniej kilka elementów. Warto zacząć od osoby głównego masarza w takim przedsiębiorstwie. Taka osoba będzie odpowiedzialna za doprawianie, moczenie i wędzenie – największe znaczenie ma tu czas. Z pewnością więc to klucz do osiągnięcia sukcesu w tej branży.

Co powinno wyróżniać dobra masarnię?

Dobra masarnia to przede wszystkim wysoka jakość wyrobów i wyjątkowy smak. Tradycyjne kiełbasy, wyroby wędliniarskie i wyroby mięsne to podstawa działalności – kluczowe jest trafienie w gusta klientów. Zdaniem konsumentów najlepsze masarnie bazują na tradycyjnych recepturach i unikają szkodliwych, chemicznych nowoczesnych rozwiązań. Obecnie coraz częściej chcemy sięgać po wędliny takie jak kiedyś. Szukamy bardziej prawdziwego i naturalnego jedzenia. Więc taki smak i podstawy produkcji z pewnością będą wyróżniające dla samej masarni. Niektóre mniejsze masarnie prowadzą własne hodowle zwierząt, co również przez wiele osób jest postrzegane na plus. Często takie mięso jest zdecydowanie droższe i nie stosuje się szkodliwych dodatków, w formie ostrzykiwań bydła czy nieprawidłowego karmienia. Tradycyjne receptury to również czas marynowania, moczenia, czas wędzenia. Wszystko to prowadzi do uzyskania niepowtarzalnego smaku.

O czym jeszcze warto wiedzieć?

Każdy zakład masarski taki jak Masarnia Brudzyń Duży musi spełniać określone normy unijne. Wiąże się to z koniecznością posiadania pozwoleń na sprzedaż wędlin. Stosowany sprzęt powinien być wykonany ze stali nierdzewnej i posiadać wszelkie atesty higieniczne, niezbędne przy kontakcie z żywnością. Przy zachowaniu odpowiednich norm gwarantują oni bezpieczeństwo spożycia swoich produktów konsumentom. A jeśli łączą to z tradycyjnymi recepturami i metodami wędzenia, to nawet współcześnie możemy poczuć wyjątkowy smak wędzonych samodzielnie wędlin i kiełbas – ten niezapomniany smak dzieciństwa dla wielu z nas.