adress icon Wincentego Witosa 5, 09-414 Brudzeń Duży

Telefon 24 231 83 33

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Pieczony prosiak - idealne danie na ważną uroczystość

W życiu mamy wiele ważnych uroczystości. Oczywiście z tą “ważnością” bywa różnie, bo nie chodzi tu jedynie o jakieś wyjątkowe spotkania rodzinne, ale także te mniej formalne imprezy w gronie przyjaciół, które dla nas osobiście są wyjątkowe i istotne. Jak by nie było, zawsze chcemy, aby taka ważna uroczystość wypadła jak najlepiej, dlatego przykładamy dużą wagę do jej organizacji. W nasze kulturze często równoznaczne jest to z dobrym jedzeniem. Tylko co to oznacza? My ze swojej strony chcemy przypomnieć pewne danie, które z polską historią związane jest od samego początku, czyli pieczony prosiak. Dlaczego uważamy, że jest to danie idealne na ważną uroczystość? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć właśnie w tym artykule!

 

Pieczony prosiak – element kulinarnej historii Polski

Dlaczego właśnie to danie? Przecież nasza kuchnia słynie z pierogów, kapusty z grochem, kiszonek, a historycznie z dziczyzny, ptactwa i ryb. Skąd zatem w tym wszystkim pieczony prosiak? Ano szanowni Państwo okazuje się, że tenże prosiak pojawia się w najstarszych zapiskach dotyczących kulinariów pojawiających się na stołach polskiej szlachty, ale i samych królów. Otóż pierwsza historycznie znana uczta w Polsce to postrzyżyny syna Piasta i Rzepichy. Wedle kroniki Galla Anonima podano wtedy właśnie pieczonego prosiaka i dobrze sfermentowane piwo. Oczywiście, na stole zagościły również potrawy z kaszy, nabiału, owoców leśnych i strączkowych czy jabłek i gruszek. Ale danie główne było jedno i wskazywało na rangę uroczystości. Zresztą późniejsze uczty na dworach królewskich, chociaż słynęły z sarniny i innej dziczyzny, ryb słodkowodnych czy ponoć wyjątkowego polskiego chleba, nigdy nie odbyły się bez pieczonego prosiaka. Co ciekawe, choć z czasem zmieniały się dodatki do potraw, to jednak pieczone prosie oraz ptactwo, czyli to, co nazywano pieczystym, występowało w różnych odmianach, między innymi w ziołach, nadziewane kaszą czy w jabłkach, ale ZAWSZE było na stole.

 

Jak dziś podaje się pieczonego prosiaka?

Lata, a nawet dziesięciolecia mijają, a pieczone prosię nadal jest tak samo smaczne. Oczywiście, mijający czas spowodował, że dotarły do nas nowe sposoby na podawanie takiego mięsa. Zatem pieczone prosię można podawać tradycyjnie, faszerować go kaszą czy ziołami. Można również zaserwować go z ziemniakami, świeżym chlebem albo różnymi sałatkami czy surówkami i to zarówno takimi na słodko, jak i pikantnymi. Właściwie wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Jednak trzeba zaznaczyć jedną sprawę - wyjątkowy smak i aromat pieczonego prosiaka. Wynika to z samego mięsa, bowiem prosię to świnia do 12. tygodnia życia, przez co jego mięso posiada właśnie wyrazisty aromat. Aromatu tego nie da się niczym zastąpić, niemniej można - poprzez marynowanie i dodatki – zdecydowanie go zmniejszyć. I żeby być dobrze zrozumianym – to nie jest aromat niepożądany. Wręcz odwrotnie. To po prostu specyfika mięsa, coś jak mięso kaczki. Ma swój posmak i tyle – nie zmienisz go tak, jak neutralnego kurczaka, dodając przyprawy. Ale to właśnie dzięki temu pieczone prosię jest tak wyjątkowym daniem. No i jeszcze jedna ważna sprawa. Pieczonego prosiaka nie przyrządza się szybko. Takie danie powstaje przez co najmniej dzień, bo mięso się marynuje albo odpowiednio przygotowuje, a potem po upieczeniu musi jeszcze “odpocząć”. Ale są i plusy. Prosiak dużo wybacza – nawet jeśli trochę za długo przetrzymamy go w pieczeniu.

 

Pieczony prosiak – dlaczego warto go mieć na ważnej uroczystości?

Tutaj jest naprawdę sporo względów. Ta potrawa jest bowiem wyjątkowa, chociażby właśnie z tego powodu, że przygotowuje się ją długo i trzeba mieć na nią plan. Pieczony prosiak podany z konkretnym dodatkiem będzie smakował inaczej niż podany z czymś innym. To sprawia, że jest wyjątkowy i że gości na stołach już od wieków. I nigdy nie ma się go dosyć!

Druga sprawa to wyjątkowy smak mięsa - smak, którego nie da się pomylić z niczym innym. Odpowiednio przygotowany prosiak to mięso miękkie, soczyste, aromatyczne, po prostu pyszne. Wyjątkowe. Do tego odpowiednio tłuste, co także mocno wpasowuje się w naszą kulturę kulinarną.

No i rzecz równie istotna, szczególnie w połączeniu z ważną uroczystością. Prosiaka takiego można podać w bardzo widowiskowy sposób. A przecież wszyscy wiemy, że dobre wrażenie robi się tylko raz. Zatem jeśli szukasz pomysłu na ciekawą potrawę, która podkreśli znaczenie danej imprezy, to pieczone prosię jest idealnym wyborem.