adress icon Wincentego Witosa 5, 09-414 Brudzeń Duży

Telefon 24 231 83 33

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wędlina bez azotynu sodu. Czy to możliwe?

Często zadajemy sobie pytanie, jaka wędlina jest dobra? Trudne pytanie, ale odpowiedź może być jedna – taka, która zawiera najwięcej mięsa a najmniej ulepszaczy. Warto sprawdzać, z jakiej ilości mięsa wyprodukowano dany wyrób. Jakość wędliny zależy od jej produkcji, w której do peklowania powinno się stosować zalewę solankowo-ziołową, niestety już rzadko się zdarza, aby w zakładach tak przyrządzano wędliny.

 

Co to jest azotyn sodu?

Azotyn sodu powstaje poprzez rozkład termiczny azotanu sodu. Jest to substancja konserwująca stosowana w żywności. Najczęściej stosuje się do wędzonych przetworów mięsnych, kiełbas oraz wędlin. Spożywanie azotynu sodu może mieć skutki uboczne, najczęściej występują zawroty głowy oraz nudności. W większym stężeniu może powodować zatrucie organizmu. Zdecydowanie powinno się unikać jego spożywania, gdyż uznany jest za substancję rakotwórczą. W starożytności znany był jako saletra i służył do peklowania mięsa. Wiele krajów zabroniło używania tego środka do żywności. W Polsce nie stosuje się go jedynie w produktach dla dzieci poniżej 6 miesiąca życia. Ministerstwo zdrowia dopuszcza stosowanie azotynu sodu w określonych dawkach przy produkcji śledzi marnowanych w occie, serów dojrzewających, przetworów mięsnych. Najczęściej stosuje się go w przemyśle mięsnym, nadając wędlinom aromat, przetworom mięsnym różową barwę. Azotyny jednocześnie pozwalają utrzymać trwałość produktów na dłużej oraz zapobiec rozwojowi drobnoustrojów, jakim jest jad kiełbasiany.

 

Wędlina bez konserwantów

Bardzo wiele osób coraz częściej zwraca uwagę na jakość produktów i wybiera te, które nie zawierają konserwantów. Na etykietach najczęściej umieszczona jest informacja w kolejności malejącej o składzie wędliny. Producentem tradycyjnych wyrobów mięsnych jest Masarnia w Brudzewie Dużym. W swojej ofercie posiadają wyroby bez konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz różnego rodzaju dodatków. Co gwarantują odpowiedni poziom smakowy i wartościowy produktów, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa. Do produkcji firma wykorzystuje nowoczesny sprzęt, który zapewnia uzyskanie wysokiej jakości kiełbas i wędlin.